Općini Veliko Trojstvo uručeno priznanje za transparentnost proračuna - Općina Veliko Trojstvo
Disable Preloader

Novosti

Institut za javne financije predstavio je 4. srpnja 2017. rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj (županija, gradova i općina) pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“. Tom prilikom uručena su i priznanja najtransparentnijima lokalnim jedinicama, među kojima je i Općina Veliko Trojstvo.


      Predstavljanje rezultata i dodjela priznanja održani su u Kući Europe u Zagrebu, a na događanju su govorili Zdravko Marić, ministar financija, Lovro Kuščević, ministar uprave, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Zlatko Brlek, gradonačelnik grada Klanjca, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec i Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije. Skup je moderirala Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.


      Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.


      Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca, a objavljivanjem rezultata istraživanja, Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti.


Natrag