Disable Preloader

Udruge i društva

NK Bilogorac Iz povijesnih zapisa vidljivo je da nogometna igra na području Općine Veliko Trojstvo datira iz davne 1921. godine, a upravo ta godina navedena je kao i godina osnutka Nogometnog kluba ''Bilogorac''.

Zabilježeno je da se u Veliko Trojstvo iz Bjelovara 1921. godine doselio Mato Knicl, koji je prije toga igrao u bjelovarskom NK ''BGŠK'' i koji je u novoj sredini vrlo brzo našao i oko sebe okupio seoske mladiće koji su pašnjak iza Donkovićevog mlina pretvorili u nogometno igralište.
Nogomet je tako krenuo u Velikom Trojstvu i igrao se najčešće na turnirima, a nešto kasnije već kao oformljen klub odlazio je na susrete s okolnim klubovima. Bilogorac se uključuje i u redovna natjecanja, gdje sudjeluje sve do početka Drugog svjetskog rata, a ostali su zapisi o igračima Belobrajdiću, Tuleziju, braći Lokić i Kresović, Cvjetičanu, Basti, Horvatu, Lukiću, braći Bačak, Antoliću, Pirinu, Ficku, Vrhovniku te tijekom II. svjetskog rata braći Donković, Kovačiću, Maretiću, Bujnaku, Cutvariću te Đuri Keresu, koji je zeleni dres Bilogorca nosio od 1923. do 1943. godine.
Klub je 2006. Godine primio od Športske zajednice BBŽ Zlatnu plaketu za 85 godina postojanja i uspješnog rada na svečanoj sjednici koja je održana u Čazmi. Plaketu je od predsjednika Športske zajednice primio tadašnji predsjednik NK ''Bilogorac'', gospodin Stjepan Antolić.
U 2011. godini je klub proslavio devedesetu godišnjicu postojanja, koja je službeno obilježena 7. rujna 2011. kada je u Velikom Trojstvu gostovao klub iz prve hrvatske lige, NK ''Slaven Belupo'' iz Koprivnice, a nakon utakmice je u Planinarskom domu ''Kamenitovac'' upriličena prigodna proslava za igrače i predstavnike oba kluba, te sve goste ove manifestacije.
U proteklih nekoliko godina je, uz veliku pomoć Općine Veliko Trojstvo, napravljeno puno oko uređenja terena za igru, klupskog športskog objekta, unapređenja kvalitete uvjeta za treninge te za primitak gostujućih ekipa i službenih osoba.
Ponajprije vrijedi izdvojiti projekt koji je realiziran 2006. godine i postavljanje velikih reflektora oko terena za igru koji su omogućili odigravanje i vrlo atraktivnih noćnih utakmica, ali su isto tako uvjete za održavanje treninga odveli na jednu višu razinu, te sada više niti jedna uzrasna kategorija kluba nije ovisna o danjem svijetlu prilikom odrađivanja svakodnevnih treninga.
Dvije godine kasnije otpočela je duga velika investicija, kojom je potpuno rekonstruirano i zamijenjeno dotrajalo krovište na kompletnom športskom objektu kluba, te preuređivanje prostorija na katu objekta.
Nakon tog preuređenja, klub sada na katu objekta raspolaže s velikom i funkcionalnom društvenom prostorijom za održavanje sastanaka uprave, ali i za druženje igrača nakon treninga i utakmica. Uređena je i znatno proširena kancelarija tajništva, sudačka svlačionica te spremište za športsku opremu i prostorija za pranje i sušenje dresova igrača.
Kako klub već nekoliko godina više nema pomoćni teren, kvalitetno održavanje terena na kojem se stalno igraju utakmice i održavaju treninzi vrlo je zahtjevan posao, te moramo pohvaliti osobu koja je najzaslužnija za ovako dobar travnjak, našeg domara Željka Juga.
Naš klub zadnjih nekoliko sezona vrlo aktivno prati skupina navijača, koji su se prozvali ''Kelti''. Riječ je o grupi mladih ljudi koji uglavnom nisu iz našeg mjesta, većinom dolaze iz Bjelovara, ali koji su svoje simpatije i privrženost odlučili povjeriti našem klubu. Inspiriran njihovim entuzijazmom i privrženošću našem klubu, mladi bjelovarski filmski redatelj, gospodin Đuro Gavran, snimio je kratki dokumetarni film o našoj navijačkoj skupini, a taj film je bio svojevrsni hit na prošlogodišnjem zagrebačkom festivalu dokumentarnih filmova – Zagrebdoxu.

NK Bilogorac

Od vrijednih sportskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina svakako vrijedi izdvojiti kod seniorske ekipe finale županijskog nogometnog KUP natjecanja 2010. godine, kada je i finalna utakmica protiv NK ''Bjelovar'' odigrana pred izuzetno velikim brojem gledatelja na terenu u Veliko Trojstvu. Unatoč odličnoj i hrabroj igri u toj finalnoj utakmici, na kraju je ipak prevladala kvaliteta ekipe iz višeg ranga natjecanja, te smo se ipak na kraju morali zadovoljiti nastupom u finalu. Kao finalista županijskog KUP natjecanja izborili smo i sudjelovanje u KUP natjecanju na razini Republike Hrvatske, ali smo na žalost zaustavljeni već u prvom kolu na gostovanju u Pleternici kod ekipe iz III. hrvatske nogometne lige. Seniorsku selekciju kluba je u tom periodu vodio trener Šefik Ušanović. Dvije godine kasnije, 2012. godine, pod vodstvom trenera Petra Bošnjaka, bili smo na pragu ponovnog ulaska u finale županijskog KUP-a, ali smo, čak i nezasluženo, poraženi u polufinalu na terenu u Ždralovima od domaće ekipe NK ''Mladost''.

NK Bilogorac

Kada govorimo o uspjesima seniorske ekipe, ne možemo se ne osvrnuti na nastupe na Zimskim dvoranskim prvenstvima u malom nogometu, gdje smo od četiri nastupa, čak na tri nastupa zaustavljeni u finalnoj utakmici.
Moglo bi se reći da smo posljednjih godina ''osuđeni'' na druga mjesta i srebrne medalje, ali se nadamo kako ćemo vrlo brzo u idućim godinama barem jednom osvojiti i na prvo mjesto.
Seniorsku ekipu kluba je u ljeto 2011. godine preuzeo poznati ''trojščanski zet'', Petar Bošnjak i ne može se ne istaknuti njegov izuzetno kvalitetan rad, te veliki entuzijazam kojim prilazi ovome poslu. Prošle sezone osvojeno je treće mjesto u prvenstvu, što je najbolji uspjeh seniorske selekcije u proteklih desetak godina, a na istom dobrom putu je i ove sezone.
Što se tiče nastupa mlađih uzrasnih kategorija kluba u županijskom natjecanjima, izdvojili bismo nastup juniorske ekipe, pod trenerskom palicom trenera Siniše Benčine, u finalu županijskog nogometnog KUP-a 2010. godine.

NK Bilogorac

Ponovno se dogodio poraz u finalu i srebrna medalja, a sudjelovanjem u finalnoj utakmici ostvareno je pravo za nastupom u KUP natjecanju Republike Hrvatske.
Ples kuglica je našim juniorima dodijelio jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj, NK ''Zagreb'', te se na žalost nije moglo dalje od prvog kola.
Dobar rad s juniorskom ekipom posebno se iskazao kroz posljednjih 4-5 sezona, kada je ta kategorija redovito bila u samom vrhu županijske lige, a ove 2012. godine ostvaren je i najbolji rezultat u posljednjih nekoliko sezona. Odličnim radom trenera Gorana Karadže, osvojeno je prvo mjesto u sjevernoj regiji županijskog natjecanja, ali u dvije utakmice finala za županijskog prvaka, protiv prvaka južne županijske regije, bolja je bila ekipa NK ''Bilo'' iz Velike Pisanice, te je još jednom ''samo'' srebrna medalja došla u naše trofejne vitrine.
Sezona 2009./'10. Bila je izuzetno plodonosna i uspješna za klub, jer je selekcija starijih pionira U-15, s trenerom Željkom Čerepinkom, osvojila naslov prvaka u županijskoj ligi za starije pionire.
Gospodin Čerepinko već godinama u našem klubu odlično radi s ovom uzrasnom kategorijom, što se vidi i iz nastupa u ovoj sezoni, s obzirom da nakon jesenskog dijela prvenstva zauzima drugo mjesto sa samo jednim porazom.
Svakako vrijedi izdvojiti i vrijedan rad gospodina Ive Kutanjca, koji više nije trener u našem klubu, ali koji je kvalitetnim radom i stručnošću s limačima i mlađim pionirima između 2005. i 2011. godine stvorio i odgojio nekoliko generacija vrlo dobrih igrača koji su kasnije polučivali vrlo dobre rezultate i prije svega uzorno ponašanje u starijim uzrasnim kategorijama kluba.
U tom periodu, 2008. godine, osvojen je i naslov prvaka u županijskoj ligi za limače.
Nažalost, proteklih nekoliko godina primjetan je dosta veliki pad zainteresiranosti, ali i broja djece koja treniraju nogomet u našim mlađim kategorijama, tako da će biti potrebno što prije poduzeti određene korake kako bi se djecu ponovno zainteresiralo za bavljenjem ''najvažnijom sporednom stvari na svijetu'' - nogometom.
U predstojeće razdoblje klub će ući s novim predsjednikom, novom upravom i s jasnom vizijom i planovima za budućnost kluba, te se nadamo da ćemo u narednim godinama zaredati s uspjesima na športskom planu, ali i da ćemo nastaviti poboljšavati uvjete za treniranje i odigravanje utakmica za sadašnje ali i za sve buduće generacije kluba.